• Táboritská 17/26, 130 00 Praha 3
  • +420 725 125 324

Primát patří Žižkovu!

Oživit podmanivou atmosféru starého Žižkova přesto, že se i tato pražská čtvrť mění před očima? Že se jedno s druhým vylučuje? Naopak, jde to i umně spojit. Stačí zajít do nové značkové restaurace Pilsner Urquell, která vystřídala původní Žižkovský restaurant Olše. Vítejte v Plzeňce Olše, vůbec první hospodě konceptu Plzeňka nejen v Praze, ale v celé republice!

Tradice pokračuje

Před 13 lety Olši převzali spolumajitelé Petr Hybner, Rostislav Šefraný a Dušan Kolarevič a z původní pivnice vybudovali vyhledávanou adresu všech, kteří míří za tradiční českou kuchyní a dobře ošetřeným plzeňským ležákem k tomu. A nejen z nejbližšího okolí, ale i ze vzdálenějších lokalit Prahy.

Přes velká okna do ulice Táboritská a na Olšanské náměstí nelze přehlédnout Hotel Olšanka. Také z něho se rekrutuje velké množství převážně zahraničních hostů, kteří kromě pražských památek touží ochutnávat i typickou místní gastronomii. Díky novému interiéru se ovšem leccos dozvědí i o Plzni, domovině Pilsner Urquell. Vždyť zdejší stěny zdobí reliéfy nejtypičtějších míst plzeňského pivovaru. To hlavní z jeho útrob se ale ukrývá v pivních tancích, resp. dominantě celé hospody, originálním výčepu.

„Koncept Plzeňka volně navazuje na tradici a historii značky, ale soudobými moderními prostředky a provedením. Měla by se stát nejlepší hospodou v místě a okolí,“ říká architekt Jan Bouček, tvůrce Plzeňky.

V hlavní roli sklo

Na čem staví právě Olše?  Srdcem každé hospody je výčep. Ten v Plzeňce je celý ze skla, resp. skleněných kachlů, u nichž jeho tvůrci byli inspirováni klasickým pivním půllitrem. Jednotlivé prvky se vyrábějí mistři skláři ve sklárně Bomma ve Světlé nad Sázavou. Výčep je srdcem hospody a v Plzeňce je výčepní prvním, s kým se host setká. I když je hospoda rozčleněna do několika sekcí a poklidných zákoutí s různými typy sezení, výčep je centrem pro všechny. Hostům dává pocit sounáležitosti s hospodským cvrkotem.  Ostatně tak tomu bývalo v každé dobré hospodě, a žižkovských obzvlášť. Plzeňka nechce z této tradice nic měnit.

 Dominantou ze stejného materiálu je i velká pečeť charakteristická pro plzeňský ležák, a je nejen symbolem Plzeňky, ale i dělícím prvkem hospody.  Prostorová „tabule“ je částečně průhledná a vyzařuje vnitřní světlo.

Co hosta zaujme na první pohled? Jednoduchost, vzdušnost a také barevnost. Vše je založeno na kombinaci dvou základních odstínů okru a doplňkových barev zelené a černé. Převládají sklo, hlína, masivní dubové dřevo, černý kov. Sklo charakterizuje základní myšlenku propojení značky se sklářským řemeslem jako dvou odvětví s bohatou tradicí a vynikajícím zvukem v celém světě.

Pocity jako u zdroje

Povrchy stěn jsou ve světlé teplé okrové barvě v přírodní hliněné omítce různé hrubosti. Právě materiál hlíny použitý na stěnách přispívá k odlišení i zútulnění celého prostoru. Díky reliéfům na stěnách se návštěvník může cítit jako na varně, ve sklepě mezi obřími sudy či před branou plzeňského pivovaru. Motivy a jejich provedení jsou autorským dílem sochařského ateliéru Mergental & Kovařík.

Další specialita Plzeňky je na výčepu - výčepní hlava má osm kohoutů, je řešena v jednoduchém designu tvaru písmene T a byla vyvinuta v Technickém servisu Plzeňského Prazdroje právě pro tento koncept. Stejné lze říci také o dvou interiérových pivních tancích, jsou leštěné z nerezu. Další dva jsou v proskleném zachlazeném boxu a doplňují výčepní arzenál spolu se sudy dalších značek.

Nový interiér pro vás

 „Rekonstrukce byla hodně náročná, od podlah až po stropy, celé zázemí a další prostory jsou nové, nakonec ze staré hospody zbyly jen nosné sloupy,“ vzpomíná Petr Hybner na léto, kdy se nová hospoda měnila z nákresů a plánů v realitu. „Olši provozujeme už opravdu dlouho a časem člověk cítí, že je třeba změna. V dnešní době si host žádá stále vyšší a vyšší kvalitu, od piva, přes gastronomii až po velice podstatnou složku – prostředí. Koncept Plzeňka nám hodně nahrál a vzhledem k tradici čepovaného Pilsner Urquell ani jiná volba nepřicházela v úvahu.“

Jaroslav Švach, provozní manažer restaurace, připomíná, jak věrní zákazníci po očku sledovali průběh rekonstrukce a nemohli se znovu otevření dočkat. „To byl pro všechna řemesla i pro nás hnací motor, abychom práce dokončili co nejdříve.“

Plzeňka Olše nabízí na 150 míst. Je velmi dobře dostupná městskou hromadnou dopravou, vždyť z tramvajové zastávky je vidět málem i pod ruce výčepního. Zvláště večer, kdy se výčep a další prvky rozzáří, vynikne nová dominanta starého Žižkova.

Primát patří Žižkovu!

Oživit podmanivou atmosféru starého Žižkova přesto, že se i tato pražská čtvrť mění před očima? Že se jedno s druhým vylučuje? Naopak, jde to i umně spojit. Stačí zajít do nové značkové restaurace Pilsner Urquell, která vystřídala původní Žižkovský restaurant Olše. Vítejte v Plzeňce Olše, vůbec první hospodě konceptu Plzeňka nejen v Praze, ale v celé republice!

Tradice pokračuje

Před 13 lety Olši převzali spolumajitelé Petr Hybner, Rostislav Šefraný a Dušan Kolarevič a z původní pivnice vybudovali vyhledávanou adresu všech, kteří míří za tradiční českou kuchyní a dobře ošetřeným plzeňským ležákem k tomu. A nejen z nejbližšího okolí, ale i ze vzdálenějších lokalit Prahy.

Přes velká okna do ulice Táboritská a na Olšanské náměstí nelze přehlédnout Hotel Olšanka. Také z něho se rekrutuje velké množství převážně zahraničních hostů, kteří kromě pražských památek touží ochutnávat i typickou místní gastronomii. Díky novému interiéru se ovšem leccos dozvědí i o Plzni, domovině Pilsner Urquell. Vždyť zdejší stěny zdobí reliéfy nejtypičtějších míst plzeňského pivovaru. To hlavní z jeho útrob se ale ukrývá v pivních tancích, resp. dominantě celé hospody, originálním výčepu.

„Koncept Plzeňka volně navazuje na tradici a historii značky, ale soudobými moderními prostředky a provedením. Měla by se stát nejlepší hospodou v místě a okolí,“ říká architekt Jan Bouček, tvůrce Plzeňky.

V hlavní roli sklo

Na čem staví právě Olše?  Srdcem každé hospody je výčep. Ten v Plzeňce je celý ze skla, resp. skleněných kachlů, u nichž jeho tvůrci byli inspirováni klasickým pivním půllitrem. Jednotlivé prvky se vyrábějí mistři skláři ve sklárně Bomma ve Světlé nad Sázavou. Výčep je srdcem hospody a v Plzeňce je výčepní prvním, s kým se host setká. I když je hospoda rozčleněna do několika sekcí a poklidných zákoutí s různými typy sezení, výčep je centrem pro všechny. Hostům dává pocit sounáležitosti s hospodským cvrkotem.  Ostatně tak tomu bývalo v každé dobré hospodě, a žižkovských obzvlášť. Plzeňka nechce z této tradice nic měnit.

 Dominantou ze stejného materiálu je i velká pečeť charakteristická pro plzeňský ležák, a je nejen symbolem Plzeňky, ale i dělícím prvkem hospody.  Prostorová „tabule“ je částečně průhledná a vyzařuje vnitřní světlo.

Co hosta zaujme na první pohled? Jednoduchost, vzdušnost a také barevnost. Vše je založeno na kombinaci dvou základních odstínů okru a doplňkových barev zelené a černé. Převládají sklo, hlína, masivní dubové dřevo, černý kov. Sklo charakterizuje základní myšlenku propojení značky se sklářským řemeslem jako dvou odvětví s bohatou tradicí a vynikajícím zvukem v celém světě.

Pocity jako u zdroje

Povrchy stěn jsou ve světlé teplé okrové barvě v přírodní hliněné omítce různé hrubosti. Právě materiál hlíny použitý na stěnách přispívá k odlišení i zútulnění celého prostoru. Díky reliéfům na stěnách se návštěvník může cítit jako na varně, ve sklepě mezi obřími sudy či před branou plzeňského pivovaru. Motivy a jejich provedení jsou autorským dílem sochařského ateliéru Mergental & Kovařík.

Další specialita Plzeňky je na výčepu - výčepní hlava má osm kohoutů, je řešena v jednoduchém designu tvaru písmene T a byla vyvinuta v Technickém servisu Plzeňského Prazdroje právě pro tento koncept. Stejné lze říci také o dvou interiérových pivních tancích, jsou leštěné z nerezu. Další dva jsou v proskleném zachlazeném boxu a doplňují výčepní arzenál spolu se sudy dalších značek.

Nový interiér pro vás

 „Rekonstrukce byla hodně náročná, od podlah až po stropy, celé zázemí a další prostory jsou nové, nakonec ze staré hospody zbyly jen nosné sloupy,“ vzpomíná Petr Hybner na léto, kdy se nová hospoda měnila z nákresů a plánů v realitu. „Olši provozujeme už opravdu dlouho a časem člověk cítí, že je třeba změna. V dnešní době si host žádá stále vyšší a vyšší kvalitu, od piva, přes gastronomii až po velice podstatnou složku – prostředí. Koncept Plzeňka nám hodně nahrál a vzhledem k tradici čepovaného Pilsner Urquell ani jiná volba nepřicházela v úvahu.“

Jaroslav Švach, provozní manažer restaurace, připomíná, jak věrní zákazníci po očku sledovali průběh rekonstrukce a nemohli se znovu otevření dočkat. „To byl pro všechna řemesla i pro nás hnací motor, abychom práce dokončili co nejdříve.“

Plzeňka Olše nabízí na 150 míst. Je velmi dobře dostupná městskou hromadnou dopravou, vždyť z tramvajové zastávky je vidět málem i pod ruce výčepního. Zvláště večer, kdy se výčep a další prvky rozzáří, vynikne nová dominanta starého Žižkova.

Rezervace: +420 725 125 324